середу, 6 травня 2015 р.

Ти прийшла, Перемого, слідами війни…



      Кожного року травень нам приносить не тільки весняне розмаїття кольорів, але й улюблене свято багатьох поколінь — День Перемоги. Цьому великому святу 70 років. На жаль, все меншає сивочолих ветеранів, які здобули для нас Перемогу і визволення від фашистського ярма. Ми у вічному боргу перед ними. Щорічно районна бібліотека для дітей, згадуючи важкі воєнні роки , проводить різні масові заходи , присвячені Дню Перемоги. Чим віддаленішими стають ті важкі для нашого народу роки, тим важливіше сьогодні  нагадувати підростаючому поколінню про подвиг їх уже прадідусів і прабабусь.
    Найтепліші емоції викликав у дітей 5 і 6 класів СШ№1  вечір-спогад «Ти прийшла, Перемого, слідами війни…» Ведуча  Валентина Гладун  розповіла учням про всіх, хто вніс свій власний внесок у справу Перемоги , про дітей , яких називали синами і дочками полку , про жінок, які відважно боролися на фронтах Другої світової. Діти дізналися про подвиги і наших прославлених земляків - 12 героїв Радянського Союзу Тростянеччини. На заході відбулася зворушлива зустріч учнів з очевидцем подій війни Ольгою Борисівною Вчорашньою, колишнім директором Тростянецької бібліотечної системи, голодне воєнне дитинство якої на все життя залишилося в її пам’яті. Зі сльозами на очах Ольга Борисівна згадувала часи фашистської окупації, голод, холод, зруйноване рідне село, як замість дитячих пісень діти війни чули розриви бомб, замість чистого неба бачили літаки – бомбардувальники. З іі спогадів школярі уявили війну, яку бачила маленька людина - дитина війни. Юних читачів цікавило, чи навчалися діти у війну, що відчували, коли чули гарматний грім і вибухи бомб, як допомагали дорослим. Діти особливо емоційно згадували про своїх рідних, що воювали, а також тих, кого ми сьогодні називаємо - діти війни.     Хвилиною мовчання  і запаленою свічкою скорботи вшанували пам'ять всіх тих , хто , захищаючи Батьківщину , склав свою голову в боях з ворогом.
    Присутнім  були представлені легендарні документальні кадри 9 травня 1945 року — прапор Перемоги над Рейхстагом, радість повернення переможців додому. І все це на фоні пісень часів війни.
  Уважно юні користувачі  слухали бібліографічний огляд літератури з книжкової виставки-панорами  «Переможний салют Батьківщини»











Немає коментарів:

Дописати коментар