середу, 19 лютого 2014 р.

Рідна мова чарівниця, душі народної скарбниця


    21 лютого і в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови.
     Працівники Тростянецької районної бібліотеки для дітей прагнуть прищепити любов до рідного слова користувачам з раннього дитинства.
     Розвивайся,звеселяйся,моя рідна мово,
     У барвінки зодягайся, моє щире слово.
     Колосися житом в полі, піснею в оселі,
     Щоб зростали наші діти мудрі і веселі,
     Щоб на все життя ми запам’ятали,
     Як з колиски ми з тобою мовоньку кохали.
      Саме цим віршем Любові Забашти розпочала свято рідної мови бібліотекар Ніна Миколаївна Бєльська для учнів 3 класу СШ№1. Вона зазначила, що всі живі створіння на Землі спілкуються між собою: одні-мовою жестів, інші мовою звуків. Лише нам,людям, було  подаровано можливість спілкуватися за допомогою мови. За допомогою мови ми можемо переказати свої почуття, переживання. За допомогою мови ми бережемо свою іcторію, передаємо своїм нащадкам неоціненні скарби свого минулого і сучасного. Не можна ходити по рідній землі, не чаруючись виплеканою народом у віках рідною мовою. В народу немає більшого скарбу, як його мова. Слова-це крила ластівки, вона їж не відчуває, але без них не може злетіти. Тож маємо зробити все, щоб не згорнулися крила, щоб не обірвалася золота нитка, яка веде з давнини в наші дні.
   Бібліотекар запропонувала дітям позмагатися в казкових перегонах Хто краще знає українську народну казку?“. Найкращими знавцями казок виявилися Бабич Ніколь, Ващенко Даніїл,Сизарєва Єлизавета. А в конкурсі “Калейдоскоп українських загадок найерудованішими були Євдокимов Андрій, Мичко Ярослав, Замула Артем. Учасники заходу залюбки бавились у грі Скоромовок існує багато,прочитаєм їх завзято“ та зацікавилися багатством прислів’їв та приказок про мову в “Біблоперелазі “. Ігри, конкурси вдало доповнювалися піснями та презентаціями.Допитливі мовознавці мали змогу погортати сторінки тематичного перегляду “Наша мова барвінкова“.

 


 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар