пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

Із слова починається людина, із мови починається наш рід



День української писемності та мови святкують українські бібліотеки та видавництва, письменники та читачі, громадські діячі та науковці, діти та дорослі, пересічні громадяни, які знають про це свято, люблять і цінують рідну мову.
 «...Солов'їна, мелодійна, чарівна, співуча, барвиста, лагідна, материнська, рідна, народна...», — так характеризували українську мову учасники заходу «Із слова починається людина, із мови починається наш рід»—учні 4-б класу спеціалізованої школи №5. Школярі здійснили  захоплюючу подорож у чарівний світ української  мови.  У читальній залі районної бібліотеки для дітей був проведений мовний вернісаж, на якому учасники показали всю красу і багатство рідної мови. За роки свого існування українська мова пережила багато випробувань. Біблотекар розповіла учням про тернистий шлях становлення і розвитку української писемності та  мови. З перших хвилин спілкування діти  стали не тільки слухачами, але й активними співрозмовниками бібліотекаря. Активно юні мовознавці відгадували українські загадки, доповнювали прислів’я і приказки, приймали участь у вікторині «З рідним словом ми – український народ», мовних іграх «Чарівні перетворення», «Хто є хто», у цікавих та пізнавальних конкурсах, прослухали смішинки – веселинки, посміялися з  українських гуморесок, а також мандрували сторінками улюблених книг. Присутні зачаровано слухали українські колискові, пісні про рідну мову.  З величезним піднесенням діти декламували вірші українських авторів, які оспівують і возвеличують Україну і її мову. Мовний вернісаж чудово доповнила відеопрезентація «Мово моя люба, мово українська, скільки в тобі рідного, близького».
 На заході працювала виставка «У ріднім слові цілий світ», на якій були представлені видання, присвячені українській  мові, її історії та особливостям. Біля виставки був проведений бібліографічний огляд літератури "Кохані звуки, рідне слово – моя сердечна, українська мова".
 Що є найціннішим у житті кожної людини? Рідна мати, рідна земля, рідна мова. Супроводжуючи юного читача у чарівний світ літератури, бібліотекар допомагає йому відчути силу, багатство української мови, навчає любити, цінувати і плекати рідну мову.











Немає коментарів:

Дописати коментар