середу, 20 квітня 2016 р.

Чорним лихом, чорним смутком в ніч квітневу став Чорнобиль



 26 квітня 1986 року… Чорною та гіркою увійшла ця дата в історію людства. На благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи, за 110 км. від столиці України Києва, сталася аварія, яку обґрунтовано вважають найбільшою в світі техногенною і екологічною катастрофою. До 30-ї річниці страшної дати в Тростянецькій районній бібліотеці для дітей для учнів 8-а і 8-б класів спеціалізованої школи №5 була проведена година пам’яті «Чорним лихом, чорним смутком в ніч квітневу став Чорнобиль». На заході діти дізналися про трагедію, яка забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонам українців, її наслідки, які відчуваються до сьогодні на майбутніх поколіннях. Бібліотекар розповіла про тих, хто ризикуючи здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. На захід був запрошений ліквідатор аварії на ЧАЕС, капітан запасу Володимир Борисович Сумченко. Затамувавши подих, слухали діти спогади гостя  про трагічні події квітня 1986 року, достовірну інформацію про масштаби, причини і наслідки чорнобильської трагедії. Запаленою свічкою і хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів Чорнобильської  катастрофи.
 Учні  мали змогу переглянути електронну презентацію «30-ий чорнобильський квітень». Під супровод пісень «Чорнобильський біль», «На Чорнобиль журавлі летіли»  діти дивились на екрані хроніку  квітневих подій 1986 року.
 Зацікавила школярів книжкова виставка-застереження «Вічні дзвони подвигу й скорботи». На ній представлені документальні та художні матеріали,в яких проаналізовано витоки та істинні причини аварії, , про Чорнобильську АЕС та зону відчуження сьогодні, спогади та розповіді очевидців, спеціалістів та ліквідаторів тієї страшенної катастрофи.
 Врятований світ – найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи у людській історії не повторився Чорнобиль.









 




Немає коментарів:

Дописати коментар