середу, 18 квітня 2012 р.

Писанка мальована, з любов’ю подарована


            

                 Українська писанка - як  дитяча пісенька,

                 Як бабусина казка, як матусина ласка.

                 Сяду собі скраєчку і розмалюю яєчко.

                 Хрестик, зоря, віконце – і стало воно мов сонце.


     Навесні, коли все оживає, приходять до нас Великодні свята. Ми христосуємося, зичимо один одному щастя, здоров’я і обмінюємося великодніми яйцями. Із давніх давен яйце вважалося символом весняного пробудження природи, продовженням роду, символом родючості,нового життя та воскресіння Бога. Вважалоcя, що з яйця починалося життя на Землі.  Життя, яке зберігалося в яйці, потрібно було захистити від злих сил, тому тонку шкарлупу покривали фарбою  та різноманітними  знаками – символами.


    Писанка – один із головних атрибутів християнської Паски. З давніх часів виготоленню цїєї прикраси приділяли особливу увагу. А мистецтво писанкарства бережно передавали майбутнім поколінням.

     З метою ознайомлення дітей з історією виникнення   писанок, з традиціями українського писанкарства 18 квітня до районної бібліотеки для дітей були запрошені школярі групи продовженого дня спеціалізованої школи №5 1 – 4класів. Для них бібліотекарі Гладун В.В., Кулініч Р.М. провели годину духовності Писанка мальована, з любов’ю подарована”. За допомогою перегляду літератури Великодня писанка учні познайомилися з особливостями українського писанкарства. Діти прослухали легенди та вірші, в яких оспівується писанка.


Немає коментарів:

Дописати коментар