четвер, 21 лютого 2013 р.

Любіть рідну мову, вивчайте, читайте.

 
                                                  У просторах , яким немає меж,
                                                              Не згубишся, як на вітрах полова.
                                                              Моря перелетиш і не впадеш,
                                                              До поки буде в серці рідна мова.
                                                                                                       Д.Павличко
     Кожен народ має свою мову. Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – його мова. Вона- душа народу, його думки, мрія, історія, культура, традиції,яких так багато,що й не перелічити, бо народ наш стародавній і стародавня, але вічно молода його мова. Кажуть, що чужу мову можна вивчити за 6 років, а свою-треба вчити все життя. 
    21-го лютого-Міжнародний день рідної мови. В нашій бібліотеці стало традицією проводити  до цього дня різноманітні масові заходи, які покликані розкривати красу рідної мови усім, хто закоханий у слово, книгу, у прекрасне… В цей день ком’ютерна зала бібліотеки зібрала на літературний ранок “Любіть рідну мову, вивчайте,читайте,на світ весь безмежний її прославляйтешколярів 5-б класу СШ№5. Діти з великою цікавістю слухали розповідь бібліотекаря про мову, її історію, роль та важливість у сучасному суспільстві. Присутні пригадали перші уроки рідної мови від матусі-колискові пісні. А скільки ніжних, поетичних слів придумали люди, щоб висловити свою любов до краю, де народилися. Школярі з задоволенням читали вірші українських  авторів. А також слухали і самі виконували українські пісні,відгадували загадки, згадали про найдавніші перлини народної творчості-прислівя  і приказки. Діти прийняли активну участь у вікторині з української мови, розминці “Загадки-жарти з мови”,хвилинці-веселинці і мовному конкурсі “Мовознавство для допитливих”.  Для шанувальників української мови був організований перегляд літератури Це України мова барвінковаі книжкова виставка “Рідний голос, рідне слово- все народжене з любові”, де можна було познайомитись з книгами про  розвиток мови,новими надходженнями літератури.
     Тож   давайте говорити і творити українською, бо доки у народа є рідна мова, його історична спадщина, його пісні, традиції, любов до волі,незалежності, мрії про майбутнє ,доти він великий український народ!

 
                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар