пʼятницю, 15 березня 2013 р.

Весела Масляна


    Словянське свято Масляна є одним із найбільш радісних свят. Адже проводи зими-завжди радість. Масляна –це не тільки проводи зими, але і ситна, смачна їжа, гуляння та веселощі-пісні,танці, ігри та хороводи. Головним атрибутом свята завжди були вареники з сиром та млинці. Масляна приходиться на тиждень, який передує Великому посту. У народі вважають,що людину, яка провела масляний тиждень сумно і нецікаво, протягом усього року буде супроводжувати невдача.
    Тому працівники бібліотеки для маленьких читачів, учнів 1-4-х класів сш№5, підготували  народознавче свято Весела Масляна”.  Попередньо читальну залу  прикрасили відповідним чином. На імпровізованому столі були використані атрибути свята та українського побуту і , звичайно ж вареники і млинці.
    Спочатку дітей познайомили з історією свята, повязаними з ним традиціями, розповіли, чому млинець на Масляну є не тільки святковим  частуванням, а й символом золотого Сонця, яке прокинулося після зими. А  що це за Масляна без ігор, , веселощів, добродушного сміху. З величезним задоволенням діти  брали участь у конкурсах ,іграх : Веселі млинчики”, “Сметана для млинців”,”Хто швидше на мітлі”, “Три ноги”, “Перетягування канату на новий лад”.  Ще більше про свято проводів Зими школярі могли дізнатися з перегляду “І старий, і малий Масляній радий”, де була  розміщена література про звичаї, традицію і культуру нашого народу.
    В кінці заходу малечу запросили до столу. Дбайливими руками бібліотечних кулінарок були зварені вареники, випечені млинці. Подавали це зі сметаною,варенням, компотом і цукерками.  Учні та вчителі були в захваті від народознавчого свята.

 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар